مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ های آسیایی گفت: نصب گردنبند یوزپلنگ های آسیایی با کمک همکاران بین المللی پروژه و به روشی کاملا امن انجام می شود.






هومن جوکار روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد:عملیات گردنبند گذاری یوزپلنگ های آسیایی یکبار در سال های 2006 تا 2008 به طور متوالی انجام شد و اکنون نیز قرار است مرحله بعدی آن در پاییز و زمستان دوباره آغاز شود.

وی افزود:در مرحله اول دو قلاده یوزپلنگ و 3 قلاده پلنگ گردنبند گذاری شدند و در نظر داریم در این مرحله در هر فصل حداقل 3 تا 4 قلاده یوزپلنگ گردنبند گذاری شود، البته به علت تراکم جمعیت یوز همین تعداد هم کار دشواری است.

مدیر پروژه حفاظت از یوزپلنگ های آسیایی گفت:برآورد شده است اگر بتوانیم 6 قلاده یوزپلنگ را گردنبند گذاری کنیم اطلاعات به دست آمده برای حفاظت از این گونه کافی خواهد بود و می توان اطلاعات این تعداد را به دیگر یوزپلنگ ها نیز تعمیم داد، در واقع می توان گفت یک مطالعه ایده آل است.

جوکار تاکید کرد:اگر بتوانیم هر چه بیشتر این کار را انجام دهیم بهتر است اما از آنجا که این کار نیاز به امکانات پیشرفته دارد و مدیریت آنهم در منطقه آسان نیست، از این رو امکان نصب گردنبند بر روی تعداد بیشتری از یوزپلنگ ها بسیار دشوار است.

وی با بیان اینکه این کار در چند مرحله انجام می شود گفت: مرحله اول زنده گیری حیوان است که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است که در این بخش از ظرفیت های بین المللی استفاده می کنیم تا حیوانات با روشی کاملا امن زنده گیری شوند، حتی متخصصانی در منطقه مستقر خواهند شد که در صورت بروز حادثه ای در همان منطقه اقدام به درمان حیوان کنند.

جوکار افزود:بعد از مرحله زنده گیری، گردنبند به حیوان نصب می شود همچنین از خون و بافت حیوان نمونه برداری می شود تا برای انجام آزمایش های بیماری شناختی از آنها استفاده شود، این گردنبند یک سال و نیم تا دو سال بر گردن حیوان باقی می ماند و در تاریخ تعیین شده از گردن حیوان رها می شود.

وی ادامه داد:در تمام مدتی که گردنبندها به گردن حیوان بسته است، اطلاعات زیادی از رفت و آمد حیوان، محل های توقف، درجه حرارت محیط زندگی ، ساعت های فعالیت حیوان در طول شبانه روز و فصول مختلف سال جمع آوری و در قالب یک جدول ثبت می شود که بر اساس این داده ها می شود کارهای تحقیقاتی و تحلیلی زیادی با هدف حفاظت بهتر و بیشتر از یوزپلنگ انجام داد.

جوکار افزود: این گردن بندها بعد از رها شدن در بیابان حدود 2 تا 3 ماه بعد از آن هم سینگال می فرستند از این رو یافتن آنها به راحتی انجام می شود اما اگر بخواهیم دوباره از آنها استفاده کنیم باید اطلاعات آن یک دور به طور کامل پاک شود، البته مساله مهم در این گردنبند ها باتری آنهاست که باید برای استفاده دوباره تعویض شوند اما از آنجا که آنها از نیوزیلند وارد می شوند انجام این کار آسان نیست.

به گفته وی بر اساس آخرین سرشماری اکنون 50 قلاده یوزپلنگ در کشور وجود دارد.

یوزپلنگ یک گونه در خطر انقراض است که مورد حفاظت بین المللی قرار گرفته است و گونه آسیایی آن فقط در ایران زیست می کند از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی هم می گویند. امسال برای اولین بار در یک حرکت نمادین تصویر آن بر روی پیراهن تیم ملی در جام جهانی 2014 برزیل قرار گرفت.

منبع:ایرنا