امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
جوجه کشی غاز به صورت تجربی و عملی
#1
[تصویر:  %D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%...%D8%B2.jpg]

جوجه کشی غاز

جوجه کشی غاز یکی از متداول ترین نوع جوجه کشی در شهرهای شمالی کشور می باشد.

برای آنکه بتوانید راندمان مناسبی در فرایند جوجه کشی غاز داشته باشید بایست به نکاتی توجه ویژه کنید.

تامین دقیق دما ، رطوبت و همچنین چرخش هوای مناسب از جمله مهم ترین عوامل در جوجه کشی موفق از غاز می باشد.

دومین نکته خرید تخم نطفه دار غاز از محل مناسب می باشد.

توصیه های مهم برای خرید تخم غاز نطفه دار :

مهم ترین نکته در خرید تخم نطفه دار غاز این است که محل مناسب و مطمئنی را برای خرید انتخاب کنید.

هنگام خرید دقت کنید که تخم های غاز کثیف نباشند.در صورتی که آلودگی و کثیف بودن از حد کمی فراتر رفته باشد به هیچ وجه تخم ها را درون دستگاه جوجه کشی قرار ندهید.

اگر آلودگی کم باشد می توانید با استفاده از یک سنباده نرم و یا پارچه زبر به صورت کاملا آهسته محل آلودگی را ( فقط محل آلودگی ) تمیز کنید.

بررسی کنید مزرعه ای که در آن تخم ها به دنیا آمده اند نسبت نر به ماده در گله رعایت شده باشد.

برای آنکه تخم ها باروری مناسبی داشته باشند باید نسبت 1 به 3 و حداکثر 1 به 5 رعایت شود.

تخم های نطفه دار باید از مادری باشند که سن آن کمتر از 1 سال نباشد همچنین بهتر است تخم های نطفه دار غازی را انتخاب کنید که اوایل دوره تخم گذاری آن نباشد.

چنین تخم های در صورتی که در دستگاه جوجه کشی غاز قرار داده شوند راندمان کمی خواهند داشت.

برای نگهداری تخم نطفه دار غاز بهتر است نکاتی را رعایت کنید.اول اینکه نبایست تخم های نطفه دار را بیش از 7 روز نگهداری نمایید.

دوم اینکه در صورت نگهداری تخم ها کمتر از سه روز بهتر است دمای محیط اطراف 18 درجه تنظیم شود و همچنین رطوبت محیط را روی 75 درصد نگهدارید.


[تصویر:  %D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%B1-%D8%AF%D8%B3%D8...%DB%8C.jpg]


برای نگهداری تخم ها کمتر از سه روز چرخش نیاز نیست ولی اگر تخم ها را بیشتر از سه روز نگهداری می کنید بایست دمای محیط را روی 15 درجه و رطوبت را روی 75 درجه تنظیم کنید.همچنین حتما نیاز به چرخش می باشد و تخم ها باید با زاویه 45 درجه روزانه سه تا پنج مرتبه چرخش داده شوند برای اینکار می توانید از ترنر دستگاه جوجه کشی استفاده نمایید.

در طول مدت نگهداری تخم ها و یا حتی زمان گذاشتن داخل ماشین جوجه کشی از تکان های شدید و وارد شدن ضربه به تخم ها جلوگیری کنید.

اگر تخم های نطفه دار گله خود را می خواهید جوجه کشی نمایید بایست به خوبی به تغذیه گله غاز مولد خود دقت نمایید.

بهتر است با اصول درست از ویتامین های مانند AD3E و همچنین مواد پروتئینی و معدنی استفاده نمایید.

غاز های تخم گذار بایست انرژی کافی داشته باشند.

در صورتی که غاز دچار مشکل کمبود مواد معدنی و ویتامینی بوده و در تغذیه اش کمبود داشته باشد به شدت در راندمان جوجه کشی غاز تاثیر می گذارند.

پیش از قرار دادن تخم های غاز در دستگاه جوجه کشی تخم ها را گرم کنید.

به دلیل نگهداری تخم ها در محیط سردتر از دمای معمول اتاق بهتر از 4 تا 6 ساعت پیش از قرار دادن در داخل دستگاه جوجه کشی تخم ها را در محیط اتاق و دمای 25 درجه نگهداری نمایید و سپس آنها را به ماشین جوجه کشی انتقال دهید.

برای جوجه کشی موفقیت آمیز نبایست تخم های تازه به دنیا آمده را زودتر از 24 ساعت از زمان تولد در ماشین جوجه کشی قرار دهید همچنین از زمان نباید از 7 روز هم بیشتر شود.

برای داشتن اطمینان از سلامت دستگاه جوجه کشی و کنترل بهتر فرایند جوجه کشی بهتر است 12 ساعت قبل از قرار دادن تخم غاز در داخل دستگاه ، ماشین جوجه کشی را روشن کنید و از صحت عملکرد درست آن اطمینان پیدا کنید.

دمای مناسب برای جوجه کشی غاز معمولا 37.7 درجه و رطوبت آن حدودا 60 درصد می باشد.

[تصویر:  %D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%85%D8%A7%D9%...%D8%B2.jpg]


تخم های غاز را به صورت صحیح داخل دستگاه جوجه کشی قرار دهید بهترین حالت جوجه کشی از غاز قرار دادن تخم ها به صورت خوابیده می باشد.

بهتر است از شانه های همه کاره استفاده نمایید به دلیل چرخش بهتر دما و اکسیژن در شانه های همه کار راندمان جوجه کشی غاز در این شانه ها بیشتر می باشد.

همچنین دقت کنید قرار دادن اشیاء خارجی مثل پلاستیک ، کاغذ و … در کنار تخم ها عمل درستی نیست و تا حد امکان این کار را انجام ندهید.

از طرفی شانه های 25 عددی غاز نیز می تواند راه حل کم کارآمد برای جوجه کشی از غاز باشد.

جوجه کشی از غاز مرحله ستر :

[تصویر:  %D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8...%D8%B2.jpg]


بهترین دما برای جوجه کشی از غاز در دوران ستر 37.7 درجه می باشد که رطوبت نیز باید حدودا 60 درصد باشد.

برای اینکه چرخش مناسبی تخم های نطفه دار غاز داشته باشند بایست چرخش با زاویه 45 درجه صورت گیرد.این زاویه نسبت به خط عمود محاسبه میشود.

دما و رطوبت در جوجه کشی از غاز بسیار مهم می باشد پس از دستگاه جوجه کشی استفاده کنید که سنسور های با دقت بالا داشته باشند.

یک نکته مهم دیگر که با استفاده از تجربه جوجه کشی از غاز در سالیان دراز به دست آمده است این می باشد که نبایست در 5 روز اول فرایند جوجه کشی و 5 روز آخر فرایند جوجه کشی به طور مداوم درب دستگاه را باز کنید.

با هر بار باز کردن درب دستگاه ، دما و رطوبت به صورت ناگهانی تغییر کرده و این بسیار برای جنین غاز که در 5 روز اول در حال شکل گیری می باشد خطر آفرین است.از طرفی در 5 روز آخر جوجه غاز آمده بیرون آمدن از تخم میشود و تغییر ناگهانی دما و رطوبت شک بزرگی را به او وارد می کند.

یکی از عوامل مهمی که باعث مرگ جوجه در داخل تخم میشود همین شک دما و رطوبت در 5 روز آخر می باشد.


جوجه کشی غاز مرحله نطفه سنجی :


[تصویر:  %D8%AC%D9%88%D8%AC%D9%87-%DA%A9%D8%B4%DB...%DB%8C.jpg]

عمل نطفه سنجی غاز در روز هفتم یا هشتم صورت میگیرد.

اتاق را از حد معمول گرم تر کنید و محیط را تاریک کنید.

در این روز از یک نطفه سنج قوی که نور آن به صورت مستقیم باشد و گرما نیز تولید نکند استفاده کنید.

می توان از فلش تلفن همراه نیز برای نطفه سنجی غاز استفاده نمود ولی دقت داشته باشید نور فلش باید قوی باشد.

تخم غازی که نطفه ندارد یا صورت کامل شفاف است و با گرفتن نور به تخم در تاریکی مثل چراغ می درخشد.یا حلقه های خونی ضعیفی در داخل خود دارد.

چنین تخم های را از دستگاه جوجه کشی غاز خارج کنید.

تخم های نطفه دار سالم دارای لکه های سیاه هستند که گاهی انشعابات خونی ، رگه های خونی به خوبی در آنها قابل مشاهده می باشد.

دقت کنید که این لکه های سیاه که می بینید با چرخش آهسته تخم ، می چرخند و تکان می خورند ولی از جای خود جابه جا نمی شوند.

نکته دیگر که بایست در نطفه سنجی غاز به آن دقت کنید پوست ضخیم تخم غاز می باشد.

به دلیل ضخامت بیشتر تخم غاز نطفه سنجی بایست به نطفه سنج قوی صورت گیرد.

همچنین در زمان نطفه سنجی بایست کاملا نطفه سنج دور تخم بچرخد زیرا ممکن است به دلیل نرسیدن نور کافی به بخش های از تخم ، آن قسمت سیاه دیده شود و شما فکر کنید که تخم دارای جنین است.

آب پاشی و سرد کردن تخم غاز ؛

[تصویر:  %D8%A2%D8%A8-%D9%BE%D8%A7%D8%B4%DB%8C-%D...%D8%B2.jpg]


به دلیل ضخامت بیشتر تخم غاز نسبت به سایر طیور ، این پرنده در دوران جوجه کشی نیاز به شرایط خاصی دارد.

ممکن است جوجه کشی بعد از تشکیل شدن کامل و در هنگام خروج نتواند تخم را بشکند یا تنها قدرت ترک دادن تخم را داشته باشد.

در این شرایط در صورتی که به آن کمک نشود پوسته تخم خشک شده و جوجه تلف می شود.

برای جلوگیری از پیش آمدن چنین شرایطی بایست تخم را در زمان های مناسب آب پاشی و سردکنید.

هر کسی بنا به تجربه که دارد روشی برای این کار پیش میگیرد ولی پیشنهاد من به شما استفاده از روش توضیح داده شده در ادامه می باشد.

در روزهای هشتم تا دهم جوجه کشی غاز ، دستگاه را خاموش کنید و تخم ها را با سبد از داخل ماشین جوجه کشی غاز خارج کنید.

سپس از استفاده از یک اسپری آب ، با ابی که دمای ان حدودا 30 درجه می باشد با فاصله و به صورت غیر مستقیم بر روی تخم ها اسپری کنید.

حالت اسپری آب روی تخم غاز باید به صورت غیر مستقیم باشد و ذرات آب باید همچون شبنم بر روی تخم بنشینند.

بعد از اسپری تخم ها باید آنها را در دمای 23 تا 25 درجه در محیط قرار دهید که مدت زمان مناسب برای این کار بین 10 تا 15 دقیقه می باشد.

این عمل را بایست هر روز به طور مداوم تا رسیدن زمان هچ انجام دهید.

دقت کنید بعد از اینکه تخم ها برای 10 تا 15 دقیقه در دمای محیط قرار گرفتند آنها را به دستگاه جوجه کشی غاز انتقال دهید و دستگاه را روشن کنید.

با رسیدن زمان هچ عملیات آب پاشی تخم ها را متوقف کنید.

 


دوره هچ غاز ؛

[تصویر:  %D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%87-%D9%87%DA%86-%D...%D8%B2.jpg]

بیرون آمدن جوجه های غاز از تخم در مرحله صورت میگیرد که به آن دوران هچر می گویند.

جوجه های برخی از نژاد های غاز در ۲۸ روزگی و برخی نیز در ۳۰ روزگی از تخم خارج میشوند. معمولا ۲ تا ۳ روز پیش از به دنیا آمدن ، جوجه ها شروع به شکستن تخم ها می کنند.


زمان انتقال تخم غاز از حالت ستر به حالت هچر در دستگاه جوجه کشی :

[تصویر:  %D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%86%D8...%DB%8C.jpg]

در روزهای پایانی ستر کم کم جوجه ها شروع به نوک زدن به پوسته تخم از داخل می کنند.هنگامی که یک تا دو درصد تخم ها ترک خورد بایست آمده انتقال تخم ها به سبد هچ شوید.

کارهای که در دوران هچ برای غاز مورد نیاز است به قرار زیر می باشد.

در این دوره در صورتی که از شانه های جوجه کشی همه کاره استفاده می کنید ، شانه های جداشونده ( صفحات جداشونده ) را از بین تخم ها بردارید.با برداشتن این صفحات تخم ها به صورت آزاد در سبد باقی می مانند حال در پوش سبد را قرار داده و جوجه کشی را ادامه دهید.

در محصولات خانگی مانند دستگاه جوجه کشی خانگی 48 تایی بایست بعد از خارج کردن تخم ها از شانه غازی آنها را بر روی سبد هچ مخصوص دستگاه قرار دهید.

اگر از شانه بوقلمون در جوجه کشی غاز استفاده می کنید ، که توصیه ما این می باشد که استفاده ننمایید ، باید تخم ها را از درون شانه های بوقلمون در آورده و درون سبد بخوابانید و در آن را ببندید.

توجه داشته باشید حتی الامکان سریع تر این فرایند انتقال را انجام دهید.هر چقدر زمان انتقال به سبد هچ طول بکشد درآمدن جوجه ها از تخم سخت تر میشود.شانه های همه کاره به دلیل راحتی کار بسیار به سریع تر شدن عمل انتقال کمک می کنند.

معمولا اگر مراحل جوجه کشی از غاز را به درستی انجام داده باشید اکثر تخم ها بدون مشکل از تخم خارج میشوند.در صورتی که تعداد از جوجه ها توانایی خروج از تخم را نداشته باشند می توانید به آرامی پوسته تخم را شکسته و به آنها کمک کنید.

نکته مهم : به شما توصیه می کنیم که حتما و حتما در دوره هچر از آغاز تا پایان فقط و فقط سه مرتبه درب دستگاه را باز کنید نه بیشتر.

نکته : بعد از گذشت سه روز از زمان هچر جوجه های که از تخم خارج شده اند و به میزان 90 درصد پرهای آنها خشک شده است را می توانید از داخل دستگاه خارج کنید.جوجه غاز های تازه به دنیا آمده را دست نزنید ، آنها می توانند یک روز در داخل دستگاه بدون مشکل زندگی کنند.وقتی جوجه غاز خشک میشود باید تمام پرهای آن خشک باشد و اندک رطوبت در پشت گردن آن وجود داشته باشد.همچنین پوست تخم های شکسته شده را از سبد هچ خارج کنید.


منبع : جوجه کشی غاز
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان