با افزایش تدریجی دمای هوا در مناطق جنوبی و نیز مهیا شدن شرایط مطلوب زیستی، شمار پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در این تالاب هر روز در حال افزایش است.

به گزارش زیست آنلاین کامران حسینی افزود: این پرنده در دسته های چند هزارتایی در مسیر کوچ خود از جنوب به شمال وارد این تالاب می شوند.

وی گفت: در حال حاضر بیشترین تعداد پرندگان را چنگر با هفت هزار قطعه، انواع اردک ها با پنج هزار قطعه و غازهای خاکستری با چهار هزار قطعه و خوتکا با بیش از سه هزار قطعه تشکیل می دهند.

حسینی اضافه کرد: با افزایش تدریجی دمای هوا در مناطق جنوبی و نیز مهیا شدن شرایط مطلوب زیستی، شمار پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در این تالاب هر روز در حال افزایش است.

وی با بیان اینکه در این تالاب انواع پرندگان دیگر شامل غاز پیشانی سفید، سیلوش، آووست، خروس کولی، حواصیل، پلیکان، تنجه، فلامینگو و انواع مرغابی و اردک از جمله اردک سرسبز، ارده ای، سرحنایی، سرسفید و بلوطی نیز وجود دارد افزود: این پرندگان مهاجر مدتی را در این تالاب به استراحت و تغذیه پرداخته و با افزایش دما در این منطقه، کوچ خود را به مناطق شمالی تر ادامه می دهند.

حسینی گفت: در میان این پرندگان 100 قطعه اردک سر سفید که از جمله پرندگان نادر به شمار می روند نیز دیده می شود.

به گفته وی شرایط مطلوب و امنیت موجود در این تالاب باعث شده که شمار انواع پرندگان در این تالاب نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری پیدا کند به طوری که کارشناسان این اداره توانستند بیش از 35 گونه مختلف انواع پرندگان را در این تالاب شناسایی کنند.

وی اضافه کرد: مدت حضور پرندگان مهاجر در این تالاب ها متفاوت بوده و برخی از گونه ها زودتر و برخی دیگر دیرتر این تالاب ها را ترک کرده و بعضی از گونه ها نیز در این تالاب تا کوچ پاییزه ماندگار می شوند و جوجه آوری می کنند.

رییس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد گفت: این تالاب به دلیل وضعیت و امنیت مناسب آن، به یکی از استراحتگاه ها و زیستگاه های مهم پرندگان در شمالغرب کشور تبدیل شده که همه ساله پذیرای شمار زیادی از انواع پرندگان مهاجری است که در مسیر پرواز خود وارد این تالاب می شوند.

وی از اهالی روستاهای همجوار تالابهای شهرستان خواست در صورت مشاهده افراد سودجو و فرصت طلب در شکار گونه های با ارزش جانوری مراتب را به اداره محیط زیست و محیط بانان این اداره اطلاع دهند.

تالاب بین المللی کانی برازان با وسعتی افزون بر 910 هکتار در 30 کیلومتری شمال مهاباد واقع شده و از سوی کمیته ملی طبیعت گردی کشور به عنوان نخستین سایت پرنده نگری در ایران معرفی شده است.

این تالاب زیبا و شگفت انگیز به عنوان یک سایت پرنده نگری در کشور، بهره برداری اکوتوریسمی از آن را برای علاقه مندان به طبیعت فراهم کرده است.

تالاب کانی برازان به دلیل داشتن قابلیت های بالا و پوشش گیاهی متنوع و مهاجرت سالانه بیش از 60 هزار قطعه انواع پرنده به این زیستگاه، اهمیت بسیار فراوانی دارد.

در این تالاب، ساختمان نخستین برج پرنده نگری کشور در فضایی به وسعت 120 مترمربع احداث شده است که با تجهیزاتی نظیر دوربین و تلسکوپ، این فرصت را به گردشگران داده تا به تماشای پرندگان موجود در این تالاب بپردازند.

بر اساس آخرین بررسی های انجام شده، 75 گونه پرنده آبزی و کنار آبزی متعلق به 11 خانواده در این تالاب شناسایی شده که در صورت اضافه شدن گونه های خشک زی این تعداد به بیش از 180 گونه می رسد.

شهرستان مهاباد با داشتن دو تالاب بین المللی کانی برازان و قوپی باباعلی و تالاب های فصلی حسن خان، گروس، داشخانه و قره قشلاق همه ساله در فصول بهار و پاییز پذیرای شمار زیادی از پرندگان مهاجر است.

شهرستان مهاباد با 217 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی و 116 کیلومتری مرکز استان واقع شده است.