پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران: مدیر گروه تنوع* زیستی و مدیریت اکوسیستم پژوهشکده علوم محیط زیستی دانشگاه بهشتی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست به ماهیان مانند سایر حیات* وحش نمی*نگرد و با وجود آنکه سالانه حیات* وحش (پستانداران) را سرشماری می*کند، حتی یک رودخانه را سرشماری نمی*کند.
به گزارش ایسنا، دکتر اصغر عبدلی در نشست هم*اندیشی ماهی قزل*آلای خال قرمز پارک ملی لار که امروز در پژوهشکده علوم محیطی برگزار شد، افزود: پارک ملی لار از اهمیت زیادی برخوردار است و یکی از گونه*های شاخص آن، ماهی قزل*آلای خال قرمز است. این منطقه از سال ۱۳۵۵ به عنوان پارک ملی حفاظت می*شود و شامل رودخانه*های الرم،* آب سفید، خشک رود و رودخانه اصلی لار می*شود که مکان مناسبی برای تخم*ریزی این ماهی است.

وی گفت: قزل*آلای خال قرمز از ارس تا نزدیکی اترک، رودخانه*های جاجرود، کرج و حوضه ارومیه نیز وجود دارد.






عبدلی با بیان اینکه بسیاری از جمعیت*های ماهی قزل*آلای خال قرمز در معرض خطر انقراض است، اظهار کرد: تنوع ماهی قزل*آلای خال قرمز پارک ملی لار از نظر رنگ و ظاهر بسیار جالب است. از دیگر ویژگی*های قزل*آلا*های خال قرمز این رودخانه، وجود جمعیت ساکن و مهاجر از دریا به رودخانه و نبود هر گونه تکثیر مصنوعی است.

مدیر گروه تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستم پژوهشکده علوم محیط زیستی دانشگاه بهشتی افزود: یکی از مشکلات بزرگ قزل*آلاهای خال قرمز دنیا که در یک مرحله نیز در ایران نیز دیده شد، تکثیر مصنوعی این ماهی و رها کردن آن در رودخانه*های مختلف است. این کار باعث کاهش تنوع ژنتیک قزل*آلای خال قرمز می*شود و خوشبختانه در لار چنین اتفاقی تابحال رخ نداده است.


وی محدودیت پژوهش در زمینه دریاچه لار را یکی از مشکلات موجود دانست و گفت: بر اساس پژوهشی که چهار سال پیش انجام دادیم، متوجه شدیم که فشار بسیار زیادی برای بهره*برداری از قزل*آلای خال قرمز با قلاب در دریاچه لار وجود دارد. در این شرایط باید از این ماهی* به گونه*ای حساب شده بهره*برداری کرد.
عبدلی با اشاره به تلاش*های صورت گرفته برای محاسبه صید به ازای هر قلاب انداخته شده در آب، اظهار کرد: طی سه سال این کار را انجام دادیم و بر اساس نتایج به دست آمده، به طور متوسط به ازای هر پروانه، ۱٫۳ تا ۱٫۵ ماهی صید می*شود.


مدیر گروه تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستم پژوهشکده علوم محیط زیستی دانشگاه بهشتی افزود: بیش از ۱۰۰۰ نمونه ماهی صید شده از سوی صیادان را در هر بار نمونه*گیری از نظر نسبت جنسی یعنی تعداد نر به ماده بررسی کرده*ایم و متوجه شدیم که در اغلب رودخانه*های پارک ملی لار، تعداد ماده*ها بیشتر از نرها است. درواقع حدود ۷۰ درصد از ماهی*های صید شده از سوی صیادان، ماده هستند و باید توجه کنیم که در صورت کاهش ماده*ها، قدرت افزایش نسل نیز کمتر می*شود.


وی با بیان اینکه ماهی قزل*آلای خال قرمز، ۲ فرم ساکن و مهاجر دارد، گفت: فرم مهاجر این ماهی پیش از این به جای دریاچه لار به دریای خزر مهاجرت می*کرد. اما در حال حاضر با توجه به ایجاد سد، به دریاچه لار می*رود.
عبدلی با بیان اینکه برخی از ماهی*های به دنیا آمده ساکن رودخانه می*شوند و برخی دیگر مهاجرت می*کنند، تصریح کرد: دو عامل درونی و بیرونی در این زمینه موثر است. عامل درونی مربوط به خصوصیات متابولیسم و عامل بیرونی مرتبط با شرایط محیطی رودخانه است.


عبدلی در پایان با اشاره به اندازه ماهیان قزل*آلای خال قرمز، گفت: باید از نظر اندازه ماهیان، محدودیت*هایی را برای صید ماهی در دریاچه لار قرار دهیم. چرا که ماهی*ها باید دست*کم یک بار پس از تخم*ریزی صید شوند. این در حالی است که اکنون برخی از قزل*آلاهای خال قرمز نابالغ نیز صید می*شوند.